Aqua-TraXX driptape in groenstrook voor de Grutto

legmachine driptape veha plastics
De legmachine van Veha Plastics om Aqua-TraXX in de grond te werken. Bel Boike Damhuis voor de mogelijkheden.

Afgelopen vrijdag (26-3-2021) zijn door Veha Plastics B.V. en Stichting Vogelwerkgroep Geesteren de eerste druppelleidingen gelegd in het grasland. Deze bijzondere locatie trekt veel bezoek van de Grutto en Kievit. Druppel irrigatie gaat er aan meehelpen om meer kuikens vliegvlug te krijgen.

Om te zorgen dat de Grutto en Kievit ook vliegvlugge kuikens krijgen is Driptape aangebracht in de bodem. Op 10cm diep en 50cm uit elkaar bevindt zich in een kruidenrijk strook (0,4 hectare) een aantal strengen driptape. De Driptape houdt de grond vochtig, waardoor het bodemleven (vooral de regenwormen) de kans krijgt om te groeien en in leven te blijven.

Aanleg van Aquatraxx driptape door veha plastics
Om de slangen in te werken in de grond werd gebruikgemaakt van de machine van Veha Plastics. Deze machine trekt de leidingen tot 10cm diep door het bouwland, en met een snijmes door de zode.

Met de tere snavel zoekt de Grutto tot diep in de zachte bodem naar diertjes. In Nederland eet de volwassen grutto regenwormen en emelten. Jonge vogels jagen op insecten zoals langpootmuggen. De zachte bodem is niet aanwezig als het droog is, ook de regenwormen zullen niet aanwezig zijn in droge perioden. Door driptape aan te brengen in de bodem houden we de bovenlaag vochtig, vruchtbaar en voedselrijk. De Grutto kan dus blijven eten.

De tape is 10cm in de grond verwerkt om verdamping en waterverspilling te voorkomen.

Veha Plastics blijft het project gedurende het seizoen monitoren om te zorgen dat gedurende de hele periode er voldoende vocht in de bodem aanwezig is.

Eind april worden de twee naastgelegene percelen snijmais voorzien van Aqua-Traxx driptape om ook dit gewas van vocht te kunnen voorzien.

Wij helpen u graag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *